Predstavnici sindikata iz 29 zemalja zahtijevaju veća radnička prava

OBJAVLJENO: 11.4.2008.

Zahtijevamo povećanje plaća i kupovne moći, koja će povećati potražnju i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, a minimalne plaće moraju iskorijeniti siromaštvo.
Zahtjevi su to 30 tisuća prosvjednika iz 29 zemalja, među njima i Hrvatske, koji su se odazvali pozivu Europske konfederacije sindikata (ETUC) i u organizaciji 54 sindikalne udruge došli u Ljubljanu. Slovenija je prva od novih članica EU u kojoj je takav prosvjed održan po uzoru na Lisabon, Nicu i Barcelonu.


Sindikalni prosvjed Ljubljana Ljubljanski je prosvjed održan pod geslom “Europski radnici zahtijevaju veće plaće”. Europski sindikalisti upozoravaju na rastuće razlike između menadžerskih i radničkih
plaća, a menadžerske su zarade za više od 300 puta veće od plaća njihovih radnika pa 30 milijuna radnika u EU živi na rubu siromaštva.
Udio je dobiti u bruto domaćem proizvodu od 1997. godine rastao za više od tri posto na godinu pa je prelijevanjem dohotka u dobit svaki radnik bio oštećen za otprilike 2500 eura na godinu, objašnjava glavni tajnik ETUC-a John Monks.
Prosvjed se podudario s održavanjem neslužbenog zasjedanja ministara financija i guvernera središnjih banaka EU u Brdu kod Kranja pa izravno nisu mogli čuti glas prosvjednika niti vidjeti transparente s porukama, primjerice: “Za svako zanimanje može se odrediti minimalna plaća”, “Plaće gore, siromaštvo dolje!” ili “Pristojan rad plus pristojna plaća jednako je pristojan život”.
Na prosvjedu su također sudjelovali predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Radnici iz svih europskih zemalja u Ljubljanu su došli tražiti dostojne plaće za svoj rad. Smeta im što sve više bogatih Europljana znači još više onih siromašnijih.
57 sindikata iz cijele Europe na nekoliko je sati doslovno okupiralo Ljubljanske ulice. Dok je tek nekoliko kilometara dalje trajao neformalni summit europskih ministra financija, radnici iz gotovo 30 zemalja zahtijevali su veće plaće i bolje uvjete rada.

Izvještava: Dubravko Čorak

Novosti

Središnji ured

O sindikatu

Dokumenti

Statut

Pristupnica

Pogodnosti

Kontakt

Skupština

Središnji odbor

Nadzorni odbor

Statutarni odbor

Regija Istok

Regija Sjever

Regija Zagreb

Regija Zapad

Regija Jug